62


Savesnost

Nadmoć malog
Sjao Guo

Sada morate da bude što savesniji u svojim odnosima sa spoljašnjim svetom. Vaš osećaj za pravovremenost nikada nije bio toliko bitan kao u ovim trenucima. Samokontrola i pažnja u vezi detalja su one osobine koje će vam omogućiti da ostvarite svoje zamisli. Ovo nije vreme za uzlet do visina o kojima sanjate. Usredsredite se na svakodnevne stvari i ništa ne previđajte.

Ako imate ambicije u vezi vlasti i politike, predskazuje vam se premeštanje na položaj mnogo odgovorniji od onog za koji ste doista spremni. Obratite posebnu pažnju na ispravno vođenje poslova. Nemojte dozvoliti da bilo šta prođe neopaženo a što je još važnije ne bunite se i uzdržavajte se od nepromišljenih reči. Vreme nije povoljno za velike poduhvate. SAVESNOST po pitanju obaveza i odgovornosti doneće vam sreću.

Budite posebno pažljivi u vezi sa novčanim transakcijama. I konzervativni kada su troškovi u pitanju. Ako težite izuzetnim profitima ili razmatrate smele investicije vi niste u skladu sa kosmosom. Ne dozvolite da vas zaslepe izgledi za fantastične dobitke. Unesite malo dostojanstva i SAVESNOSTI u odnose sa komercijalnim svetom. Upravo je to pravi put uspeha. U odnosima ćete postići najviše ako sledite utvrđena društvena pravila. Svaki bombastičan istup izazvaće otpor. Jednostavna, prostodušna osećanja će vas uskladiti sa okolinom, dok bi vas uobraženo i razmetljivo ponašanje dovelo u opasan položaj. Ljubaznost je ključ koji će otvoriti vrata uspehu.

Vaš emocionalni život nije protkan svetlim trenucima. Čak je verovatno da su vas preplavile trivijalne emocionalnalne brige. Ipak, čeka vas nagrada ako porazmislite o ovim delikatnim i ponekad dramatičnim osećanjima. Držite se čvrstih, ranije utvrđenih uloga, i izbegavajte preterane izlive osećanja, ali sve vreme budite svesni svojih istinskih osećanja.

Vaš unutrašnji razvoj sada zahteva određenu meru skromnosti. Svaki, previše ponosni nastup, može vas udaljiti od značajnih uvida. Snage koje sada deluju nisu naklonjene ambicioznim individualnim nastojanjima. Situacija se može porediti sa mitološkim Ikarovim letom. Njegov pokušaj da uzleti do sunčanih visina doživeo je krah i on je, nemilosrdno kažnjen, istopljenih krila, pao na zemlju. Doživećete sreću ako zadržite skroman stav, izvršavajući životne zadatke SAVESNO i dostojanstveno.


U statičnom obliku heksagram SAVESNOST iziskuje neprekidan osećaj dužnosti i jednostavnosti u ophođenju. DŽEN, probuđena snaga, u gornjem trigramu kosmičkih ideala, usredsređena je na GEN, meditativno mirovanje u donjem trigramu ljudskih odnosa. Situacija zahteva prisebnost duha i suzdržanost.


Pokretne linije

Linija na vrhu:

Vi gajite prevelike ambicije. U agresivnom pokušaju da postignete neki nerealni cilj, izazvaćete nesreću.

Peta linija:

Imate snage da ostvarite ono što želite, ali vam položaj nije baš najbolji. Biće vam potrebna pomoć drugih. Priđite ponizno osobama od autoriteta i postići ćete cilj.

Četvrta linija:

Oprez: ne žurite da ostvarite ciljeve i ne forsirajte stvari. Spolja budite skromni a istrajni iznutra.

Treća linija:

Jedno upozorenje: pošto ste na pravom putu i stvari su se do sada odvijale glatko, dospećete u iskušenje da počnete da previđate detalje. Opasnosti vrebaju. One se mogu izbeći uz pomoć SAVESNOSTI. Preduzmite odmah mere predostrožnosti.

Druga linija:

Obezbedite sebi siguran položaj uz pomoć značajnih veza. Međutim, držite se čvrsto tradicionalnih metoda.

Linija na dnu:

Ako razmatrate neke neuobičajene korake, zaboravite to. Vaš položaj nije prikladan i ovo vreme vam ne ide na ruku. Sudbina vas usmerava ka tradicionalnim vrednostima, dok bi sve drugo vodilo u opasnost.