4


Neiskustvo

Nezrelost
Meng

Kompetentni ste da upravljate gotovo svakim aspektom svog života, osim ovoga. Već ste stekli dovoljno životnog iskustva prolazeći kroz sudbinske uspone i padove; naučili mnogo toga od previranja svoje unutrašnje prirode; uspešno se hvatali u koštac sa mnogim novim situacijama; samo vam ova ne ide od ruke. Vaša pometnja, teškoće i komplikacije u vezi s predstojećim događajem nisu prouzrokovani neznanjem, zlobom ili lenjošću, nego najpre proističu iz vašeg savršenog NEISKUSTVA. A opet, period NEISKUSTVA može da donese uzvišen uspeh jer ste prinuđeni da rastete, stičete nove uvide, i napredujete u školskom smislu.

Prvo budite načisto da ne znate šta treba da činite, i akcije započinjite u skladu s tim. Ako nećete da priznate da postoji nešto što morate da naučite, ne možete ni dobiti lekciju. A vremena su takva da postoji, u svakom slučaju, mnogo toga što morate da naučite. Potražite iskusnog učitelja i zatražite od njega savet i znanje. Molba za pomoć je važna iz dva razloga. Prvo, treba da pokažete da ste marljiv i poslušan učenik, i tako privučete prave informacije; drugo, sam proces traženja instrukcije razviće u vama predispoziciju za postojanost i istrajnost. Život je proces neprekidnog kretanja, promene i rasta. Ne postoji način da se on zaustavi osim da se izvede do kraja. Neminovan rast, bez pravog uzgoja i poduke, može da se izopači i krene stanputicom.

Zato, ako tražite poduku, budite spremni da je i pronađete, zatražite, a potom i pravilno primenite. Obratite se učitelju koji je vidno mudriji u stvarima koje vas zbunjuju i zatražite savet otvoreno i ponizno. Ako ne možete u potpunosti da razumete savet kojeg ste dobili, ili to nije ono što ste očekivali da čujete, pripišite to svom generalnom NEISKUSTVU. Da poznajete odgovor, ne biste ni pitali. Radi se o psihološkoj slepoj mrlji u vašem Ja. Iskustvo vašeg učitelja vam je za sada jedini izvor znanja. Ako budete pritiskali svog učitelja da vam objasni svoj celokupni proces mišljenja, odbićete ga onda kada vam pomoć bude najviše potrebna.

Ukoliko savetujete druge, heksagram će vam, kao i osobi koja je zatražila pomoć, pokazati kakav stav treba zauzeti. Ako je vaš učenik neozbiljan, hoće da raspravlja, ili nije poslušan, ne trošite energiju uzalud. Imate vi važnijih problema u ovom uzavrelom svetu.


KAN, trigram duboke misterije, upinje se da ostvari sebe pritisnut strahovitom težinom mirovanja gornjeg trigrama, GEN. U statičnom obliku NEISKUSTVO sugeriše da, pre nego što se progres nastavi, potrebno je da se iznese na videlo neka duboka misterija, ili neki pogrešno protumačeni deo vaše prirode. Pravilan pitačev stav i njegova mentalna prijemčivost obećavaju uspeh. U stvari, kada se misterija razreši, možete u sledećem poduhvatu doživeti ono što se zove „početnička sreća”. Ne dozvolite međutim, da vam ona udari u glavu.


Pokretne linije

Linija na vrhu:

Neiskusna osoba, kada greši, treba ponekad da primi kaznu da ne bi skrenula sa pravog puta. Kazna ni u kom slučaju nije sama sebi cilj, već je korisna u smislu sprečavanja daljih prekršaja i održavanja pozitivnog stava.

Peta linija:

Kada zatražite pomoć sa stavom bezazlenog prihvatanja, bićete sigurno nagrađeni. Sreća.

Četvrta linija:

Fantazije i opsesije će vas uništiti. Vaš stav prema onome šta se stvarno u životu dešava nije realan, i zato ne možete ni da budete podučeni. Bićete spaseni tek pošto iskusite u potpunosti poniženje koje će uslediti.

Treća linija:

U opasnosti ste da, nesmotreno se približivši onome što tako žarko želite, izgubite sebe. Bez snage karaktera i jake individualnosti ne možete postići ništa značajno u životu.

Druga linija:

Osoba u ovom položaju je razvila u sebi jedno istinsko prihvatanje svega što je ljudsko u svoj svojoj ludosti i lepoti. Takva osoba može da vodi druge mudro, saosećajno i nadahnuto, i dostigne slavu koju uživaju veliki i mudri istorijski lideri.

Linija na dnu:

Ovde nedostaje disciplina. Odnos prema poslu koji treba obaviti, nije dovoljno ozbiljan, pa zato ni atmosfera ne pogoduje pravilnom napredovanju. Ipak, nemojte smetnuti s uma da previše ograničavanja vodi u nestvaralački ćorsokak. Pridržavajte se uputstava samo utoliko da sprečite da stvari krenu pogrešnim tokom.