35


Napredak

Napredak
Đin

Ovaj heksagram opisuje vreme brzog NAPRETKA čitavog društva, koji pokreće jedna izuzetno sjajna i prosvetljena individua. Njoj će, zauzvrat, biti dodeljena priznanja i visok i uticajan položaj. Njene će vrhunske vrednosti priznati i osobe od autoriteta i njeni sledbenici.

Najbolje je sada staviti sebe i svoje ideje u službu opšteg dobra. Ako ste vođa i imate mogućnost da realizujete progresivnu akciju, ostvarićete ogroman uspeh. Nalazite se u središtu velikih društvenih i političkih promena. Ugled koji sada steknete gurnuće vas na položaj od izuzetnog značaja. Ako sve vreme održavate jedan savestan i plemenit odnos prema društvenom NAPRETKU, vaša okolina će vas podržati i slediti vaš primer. Savesno delanje će vas sada sigurno približiti osobama na visokim položajima. Možete im pristupiti bez ikakve bojazni. Vaša inteligencija i svesnost biće odmah uočeni i vi ćete napredovati. Vaše sugestije ostaviće veliki utisak na sve.

U vreme brzog NAPRETKA komunikacija je od ogromnog značaja. Bilo bi mudro da ostanete u bliskom kontaktu sa svim društvenim nivoima. Postarajte se za potrebe drugih, i istrajno podržavajte progresivna kretanja. Potvrdite sebe tako što ćete uzeti aktivno učešće u društvenim zbivanjima.

U ličnim i porodičnim odnosima na pomolu je sjajna prilika za dobru komunikaciju i međusobno slaganje. Najvredniji aspekti porodičnog života izlaze na videlo kada svi članovi pružaju podršku individualnim nastojanjima, a individualna postignuća doprinose ugledu i NAPRETKU porodice. Ovde nema mesta za ljubomoru i ona je nepoželjna. Jer, vi i vaši bližnji možete sada da istupite kao udružena snaga i tako svojoj zajednici donesete ugled i moć.

Negovanjem altruističkih motiva, čovek postaje neodoljivo privlačan za ljude. Negovanjem iskrenih i odanih odnosa, on dobija na snazi karaktera. U svom unutrašnjem razvoju on postiže NAPREDAK tek pošto duboko pronikne u svoj odnos prema ljudima. Zato, zapazite kakvo je vaše ponašanje prema onima iznad vas, kao i prema vama ravnima. Ako uočite put kako da svojim ponašanjem doprinesete NAPRETKU i jednih i drugih, onda taj put neminovno vodi ka prosvetljenju.


Jasnost u gornjem trigramu, LI, uzdiže se iznad trigrama KUN, u nižoj sferi, sferi ljudskih delatnosti. Kada se dogodi da dobijete NAPREDAK bez promenljivih to označava čvrstu i trajnu poziciju. Trajni sklad je temelj na kome možete sagraditi vaš filozofski pogled i moral. Buduća nastojanja sada mogu da započnu sa jednog višeg nivoa razumevanja. Ciljevi su vam plemeniti i istinski vredni.


Pokretne linije

Linija na vrhu:

Preduzimajte oštre i agresivne mere samo kada težite da disciplinujete sebe. Stroga predostrožnost će vam pomoći da izbegnete greške zbog kojih biste kasnije zažalili. Ne pokušavajte, međutim, da istim merama utičete na druge, jer ćete patiti, poniženi u svojoj otuđenosti od ljudi.

Peta linija:

Bez obzira na činjenicu da se nalazite na veoma uticajnom položaju, sada je mudro delati blago, odmereno, uzdržano. Ne razmišljajte o mogućim dobicima, niti o uzmaku. Nastavite u maniru ispravnog NAPRETKA i bićete nagrađeni dobrom srećom.

Četvrta linija:

NAPREDAK se ostvaruje posredstvom inferiornih ličnosti ili sumnjivih sredstava. Iako je moguće napredovati na ovaj način, istina će kad tad izbiti na videlo. Sve ovo je vrlo rizično i možete dospeti u opasnu situaciju.

Treća linija:

Vaš NAPREDAK zavisi od saradnje s drugim ljudima. Uzajamno poverenje otkloniće uzroke za kajanje.

Druga linija:

Vaš NAPREDAK nije tako potpun kao što zamišljate. Sprečio vas je jedan značajan razgovor sa osobom od autoriteta. Ipak, predstoji vam neočekivana sreća ako ustrajete u vašim naporima i ostanete besprekorni u svojim načelima.

Linija na dnu:

Zaustavljeni ste u napredovanju jer ostali nemaju poverenja u vas. Ne pokušavajte da ljutito terate po svome. Ostanite mirni i ponašajte se plemenito i srdačno. Usredsredite se na izvršavanje svog posla i izbeći ćete greške zbog kojih biste se kasnije kajali.