34


Velika moć

Velika moć
Da Džuang

Kada obuzme čoveka, VELIKA MOĆ je istinska proba njegovog karaktera. Jer sve njegove akcije vrše značajan uticaj na ljude. Ono Što on kaže čuje se, ono što misli, drugi osećaju. On ima moć da prosvetli i uzvisi svet, ili da ga gurne na put zla i haosa. On, isto tako, može mnogo da napreduje u svom unutrašnjem razvoju ili da se potpuno iscrpi. Zato je čovek koji poseduje VELIKU MOĆ u najvećoj meri zaokupljen ispravnošću.

Imajte na umu da je moć sredstvo a ne cilj. Kada u datoj situaciji koristite snagu koja vam je na raspolaganju, znajte da je pravovremenost ovde od najvećeg značaja; a isto tako i uzvišenost vašeg povoda. Kinezi ističu da akcije u kojima su kombinovane ispravnost i VELIKA MOĆ, predstavljaju pravu suštinu namera neba i zemlje. U periodima VELIKE MOĆI, odgovornost i ispravnost su od neuporedivog značaja, jer bi neodgovorne i neispravne akcije povukle ljude u haos.

Nema sumnje da je ovaj heksagram vrlo povoljan za svetovne stvari. U vođenju poslova, mada vam je podarena VELIKA MOĆ, bilo bi mudro zastati i utvrditi da li su ponuđeni predlozi čestiti. Setite se ranijih loših iskustava. Ne radite ništa što nije deo utvrđene poslovne politike. Neortodoksne akcije bi vas mogle upropastiti. Budite strpljivi i sačekajte odgovarajući trenutak da izvršite svoj plan.

Uticaj VELIKE MOĆI je najočigledniji u neposrednim društvenim kontaktima. Vi ste u centru pažnje. Vaš uticaj sada je ogroman; vaše prisustvo ne može da prođe nezapaženo. Uložite tu svoju moć u poboljšanje svojih odnosa i činite dobročinstva. Ako se dvoumite oko nečega, najbolje je da se strogo pridržavate postojećih običaja i društvenog poretka. Tako ćete zadobiti trajnu podršku, koja će se ostati i onda kada period VELIKE MOĆI mine.

Primetićete da imate neobično jak uticaj i moć u svojim ličnim odnosima. To zahteva veliku odgovornost. Oni koje volite imaju poverenja u vas i uzdaju se u vaše vođstvo. Osećajući se zavisnima, u vama traže sigurnost. Držite se sada strogo tradicionalnih uloga. Čak i najmanja skretanja od tradicionalnog bi mogla da se završe u emocionalnoj katastrofi.

Teškoće unutrašnjeg rasta se prevazilaze svešću o sopstvenim nedostacima. Ne mislite da vaša moć predstavlja snagu karaktera, niti da se njome može opravdati svaki vaš stav i mišljenje. To je samo još jedno iskušenje na vašem putu. Da bi u potpunosti iskoristili sve prednosti VELIKE MOĆI, obratite posebnu pažnju na pravovremeno, prikladno i blago ponašanje. Pružajući drugima mogućnost prosvetljenja i napretka, vi tako jačate i svoje sopstveno zdravlje i blagostanje.


ĆIEN, nebeski čvrst, u nižem trigramu, utire besprekorni put vrline. Snažno kretanje, DŽEN iznad, ga izvršava. Kada dobijete ovaj heksagram bez promenljivih, morate ustanoviti harmoniju Sopstva i tradicionalnih ideala, koja će vas, bez obzira na vaše mišljenje o opšteprihvaćenim vrednostima, uravnotežiti. To je apsolutno potrebno da bi na krilima VELIKE MOĆI poleteli izvan okolnosti koje su počele da vas guše.


Pokretne linije

Linija na vrhu:

Tako ste daleko otisli u svojim željama da se sada nalazite u ćorsokaku. Ono što pokušavate samo još više pogoršava situaciju. Nemogućnost ostvarenja će vas na kraju naterati da se saberete. Onda će se čitava stvar rešiti sama po sebi.

Peta linija:

Sada treba da napustite jedan tvrdoglav stav pun predrasuda. Nije više potrebno dokazivati bilo šta. Napredovanje se odvija s lakoćom; velika snaga nije ni potrebna.

Četvrta linija:

Kada radite na ostvarenju svog cilja bez naročitog razmetanja snagom, postižete izuzetan efekat. Smetnje bivaju uklonjene, a energija ostaje sačuvana. Sreća.

Treća linija:

Samo se nevaspitani ljudi šepure svojom snagom i razmetljivo je demonstriraju. To nosi za sobom mnoštvo nepotrebnih zapleta i konačno, opasnost. Ne istrajavajte u takvom ponašanju. Prikrivena snaga u ovom trenutku ostavlja najveći utisak.

Druga linija:

Skromnost je sada ključ za trajni uspeh. Ne dozvolite sebi da postanete previše sigurni u sebe pošto ste naišli na tako malo otpora. Koristite pažljivo svoju snagu.

Linija na dnu:

Mada imate snage, nastavljanje sa planovima bilo bi pogrešno. Nemojte forsirati stvari jer niste u povoljnom položaju da ih uspešno završite.