33


Povlačenje

Povlačenje
Dun

Mesečev sjaj počinje da tamni onog trenutka kada dosegne svoju punoću, a dolazak zime može se naslutiti čak i leti. Prirodni obrazac napredovanja i opadanja sada se reflektuje i u ljudskim odnosima. Kao što se život priprema za dugotrajno povlačenje pred mračnom beživotnošću zime, tako i vi treba da pripremite na POVLAČENJE pred tamom koja se širi i sprečava vas da postignete svoje ciljeve.

Kao i zima, i ova naizgled neprijateljska i opaka sila, u stvari je u skladu s kosmičkim namerama. POVLAČENJE u pravom trenutku je najbolji oblik delanja. Odaberite pažljivo taj trenutak. Ako izvršite prerano POVLAČENJE, nećete imati vremena da dobro pripremite teren za povratak; ako predugo oklevate, bićete uhvaćeni u zamku. Vaše POVLAČENJE treba da je samopouzdano i moćno. Vi ništa ne napuštate, nego činite jedan mudar i pravovremen uzmak. Sve dok ne kucne čas za protivpotez, jedino se male stvari mogu uspešno rešiti. Jednostavne, ali solidne pripreme u odlasku, mogle bi vam u povratku omogućiti da nastavite, bez ikakvih smetnji, tamo gde ste stali.

Od izuzetne je važnosti da se ne sukobljavate sa neprijateljskim silama i tako emocionalno upletete u jednu, zapravo, beznadežnu situaciju. Mržnja i osveta pomutiće vašu moć rasuđivanja i onemogućiti neodložno POVLAČENJE. Ako već ne možete pobediti, možete makar zaustaviti protivnikovo napredovanje. To se najbolje čini odlučnim povlačenjem: prekinite komunikaciju, postanite samodovoljni, povucite se i intelektualno i emotivno.

Teškoće i neprijateljstva jačaju i u sferi političkih i poslovnih interesa. Nemojte pokušavati da im se suprotstavite. Umesto toga se usredsredite na mala unutrašnja poboljšanja. Globalne okolnosti se sada ne daju izmeniti, ali će vam jedno potpuno POVLACENJE pružiti mogućnost za kasnije napredovanje.

U svojim odnosima moraćete da se POVUČETE iz svoje okoline. Ako postoji neslaganje između vas i vaših prijatelja, najbolje je prihvatiti ga kao fazu u razvoju odnosa. Trudite se da budete mirni i hladnokrvni. Vaši ideali sada ne odslikavaju stvarne odnose. Umesto da se uzaludno borite, potražite zadovoljstvo iznutra.

Možda, usled nepodudaranja stvarnosti i ideala, patite od nekog unutarnjeg konflikta. Ako je to u pitanju, vreme je da izvršite POVLAČENJE i sagledate situaciju dublje. Nemojte odbacivati svoja shvatanja, već se povucite iz okolnosti koje stvaraju konflikte. Istrajavanje u jednom unutrašnjem konfliktu je preveliki stres za dušu i telo.


Gornji trigram, ĆIEN, čvrstina, odvaja se od nefleksibilnog, nepokretnog trigrama GEN, ispod. POVLAČENJE u statičnom obliku sugeriše da je predmet vašeg pitanja tvrdokoran, nedodirljiv, te da njegova veličina nadilazi vaše moći. Treba da se uklonite iz situacije smireno i bez emocija.


Pokretne linije

Linija na vrhu:

Dovoljno ste izvan situacije da biste mogli da izvršite POVLAČENJE bez krivice i sumnje. Smeši vam se velika sreća. Uspećete i postići zavidan uspeh.

Peta linija:

Izvršite jedno nepokolebljivo, ali uglađeno POVLAČENJE. Nemojte u vezi s vašom odlukom, ulaziti u beznačajne rasprave i razmatranja. Istrajno povlačenje će doneti sreću.

Četvrta linija:

Ako prepoznate pravi trenutak za POVLAČENJE, budite načisto da to činite sa pravilnim stavom, drugim rečima, voljno. Na taj način ćete se bez problema prilagoditi novim uslovima i tako ćete napredovati. Oni koji nisu sredili svoja osećanja doživeće veliku patnju.

Treća linija:

Pošto POVLAČENJE nije bilo moguće, sada se nalazite u centru jedne problematične situacije. Okružuju vas neprilične osobe i ideje. Oni vas naizgled štite od daljih nedaća ali, sputani njima, ne možete postići ništa značajno.

Druga linija:

Nedostaje vam snage da izvršite potpuno povlačenje. Ako vas ne napusti čvrsta želja za POVLAČENJEM ili se, pak, udružite sa nekim ko bi vas vodio, uspećete.

Linija na dnu:

Vaš položaj je vrlo blizu neprijateljevom. Bilo bi dobro da ste se POVUKLI ranije. Sada ne preduzimajte nikakvu akciju, jer bi ova samo privukla opasnost.