29


Opasnost

Opasnost
Kan

Na vas vreba stvarna OPASNOST, ona koja proističe iz konkretne, opipljive realnosti. Opasnost ne dolazi od nevidljivih kosmičkih sila, niti ima veze sa unutrašnjim konfliktima. Opipljiva opasnost s kojom ćete se uskoro suočiti, dolazi od neposredne okoline. Biće potrebna velika umešnost da se ona prebrodi, ali uz ispravno postupanje, njen izazov može iz vas da izvuče ono najbolje. Kineski tekst ističe da, ako se samopouzdano oslonite na vrlinu, uspeh će krasiti sve što preduzmete.

Nemojte izbegavati suočavanje sa teškim ili pretećim okolnostima, kakve god da su; morate stajati čvrsto pred njima i savladati ih ispravnim ponašanjem. Budite istrajni i odlučni. Držite se svoje etike i načela i ni za jedan tren ne pomišljajte da činite kompromis sa onim što smatrate pravednim. Poštenje i etičnost su ključevi za prevazilaženje OPASNOSTI.

U političkim ili poslovnim odnosima, držite se prihvaćenih pravila. Ako donosite neku odluku, ne trgujte svojim načelima i ne pokušavajte da ih izvrdate, jer bi takva akcija obesmislila sve što ste do sada postigli. U međuljudskim odnosima ostanite verni svojoj pravoj prirodi. Ako iskrsne povoljna prilika, pokušajte da ubedite druge u razumnost svojih ideja na primeru svojih dosadašnjih uspeha. Oni koji vam ne pružaju podršku, nisu vam ni potrebni. Ne zastajkujte. Ne zadržavajte se u OPASNOSTI. U ličnim odnosima ne dopustite da vas vuku pogibeljne strasti. Ako ne možete rešiti svoje probleme sa partnerom bez žrtvovanja svojih principa, onda je odnos neizlečiv, i treba ga prekinuti.

Period OPASNOSTI može da bude posebno važan za lični razvoj. Otvoreno se pridržavajući etike i vrline, braneći svoje snove i ideale, vi omogućavate stvarima da legnu kako treba, i tako poprime jasan i opipljiv oblik. Možete postići svoje ciljeve tako što ćete razumeti svoje odnose sa okolinom. Iako subjektivan, ovakav pristup sada je u skladu sa prirodom problema sa kojim se suočavate.

Dalje, istrajavajući u jednom plemenitom ponašanju, polako postajete živi primer vrline za svoju porodicu i prijatelje. Kroz postojano delanje vi nevidljivo usmeravate druge, podučavajući ih, na svom primeru, kako da regulišu svoje odnose. Tako se uspostavlja red i uklanja OPASNOST iz okoline. Onda ćete biti na sigurnom.

Česti susreti s OPASNOŠĆU su deo života. Vladanje OPASNOŠĆU, kao i suočavanje sa smrću, ne samo da vas čini snažnim iznutra, nego vam uliva duboko razumevanje života i misteriozne prirode kosmosa. Ovakva povišena svesnost može vaš život obogatiti novim smislom.


Sastavni trigram je udvostručen. Trigram KAN, opasnost i dubina, ponavlja se gore i dole. U statičnom obliku OPASNOST se, u odnosu na vaše pitanje, primereno uvećava. Vaše želje vas uvek iznova dovode u OPASNOST. Svaki put joj izmičete za dlaku, samo da biste se ponovo suočili sa sledećom opasnom situacijom. Ispravno ponašanje ne samo da će ojačati vaš karakter, nego će vam i pomoći da prevaziđete celokupnu situaciju.


Pokretne linije

Linija na vrhu:

Sastavni trigram je udvostručen. Trigram KAN, opasnost i dubina, ponavlja se gore i dole. U statičnom obliku OPASNOST se, u odnosu na vaše pitanje, primereno uvećava. Vaše želje vas uvek iznova dovode u OPASNOST. Svaki put joj izmičete za dlaku, samo da biste se ponovo suočili sa sledećom opasnom situacijom. Ispravno ponašanje ne samo da će ojačati vaš karakter, nego će vam i pomoći da prevaziđete celokupnu situaciju.

Peta linija:

Uložite samo toliko napora da uklonite probleme. Preterano ambiciozne osobe, u svojim pokušajima da urade više nego što treba, stvoriće za sebe dalje teškoće. Predskazuje se da će OPASNOST proći sama od sebe.

Četvrta linija:

Rešavanju problema pristupite jednostavno i direktno. Trudite se da na stvari gledate bistra uma. Ne opterećujte svoje delanje beskorisnom pozom, jer će to samo da zamrsi situaciju.

Treća linija:

Okruženi ste opasnošću, ali to još ne razumete. Akcija u bilo kom pravcu bi još više pogoršala stvari. Držeći se svojih principa, sačekajte da se rešenje samo ukaže.

Druga linija:

OPASNOST je ogromna i ne možete je ukloniti jednim jedinim potezom. Mali, neprekidni napori da se ostane za krmom u moru teškoća, za sada su jedino moguće rešenje.

Linija na dnu:

Navikli ste se na zle uticaje i više se ne borite protiv njih. Ovo bi mogla da bude posledica nekog nedostatka u ličnosti. U svakom slučaju, izgubili ste se. Što više toga preduzimate, to ste dalje od rešenja. Pokušajte ponovo drugi put.