23


Propadanje

Razdvajanje
Bo

U svim oblastima života proces PROPADANJA sada je vrlo izražen. Inferiorni elementi, kao i osobe koje ih oličavaju, preuzeli su potpunu kontrolu nad situacijom. Proces PROPADANJA će nastaviti da se odvija do kraja, a uzvišeni čovek tu ne može ništa da učini osim da čeka. Vremenom će se situacija preokrenuti na bolje.

U vezi političkih zbivanja i vlasti, sada se može očekivati naglo PROPADANJE ili prevrat. Tome kumuje mnoštvo nekompetentnih osoba koje su zauzele visoke položaje. U dugom periodu pisane kineske istorije, kada se  Ji Đing često upotrebljavao i kao priručnik za vođenje politike, ovakvi padovi su se podrazumevali i očekivali. Originalni tekst heksagrama kaže: ”Uzvišeni čovek se s poštovanjem ophodi prema periodima uspona i padova, veličine i propadanja, koje nam otkrivaju nebeska tela”. Tekst dalje upozorava na opasnost od brzopletog napredovanja. Najbolje je da sačekate da prođu teška vremena i zaštite sebe tako što ćete se usredsrediti na pomaganje svojih bližnjih.

Vreme takođe zahteva oprezno razmišljanje kada su u pitanju poslovne i finansijske stvari. Ako je moguće, ne treba činiti ništa što bi donelo ličnu korist. Time ćete samo posrnuti u neprilike i mogući pad. Situacija je u rukama osoba kojima nedostaje svetla vizija. Sačekajte da se okolnosti promene, a u međuvremenu se pozabavite učvršćivanjem svog položaja. Velikodušno pružajte ruku onima ispod vas i učvrstite s njima dobre odnose. To će vam obezbediti siguran oslonac u periodu čekanja.

Vreme je složeno i u društvenom smislu, jer postojećoj komunikaciji sa drugima takođe preti PROPADANJE. U društvu se ponašajte smerno i rezervisano i izbeći ćete nesporazume. Ako ste umetnik ili se bavite nekom delatnošću kroz koju se vrši uticaj na sredinu, niste mogli izabrati gore vreme za sticanje podrške publike. Ako ste u mogućnosti da izbegnete neki društveni skup, učinite to.

Ukoliko postoji rascep u ličnim odnosima, sada se on ne da lako premostiti. Ostanite za sada tihi i mirni i, ako možete, velikodušni prema bližnjima, te im pružite podršku. Onda, kada se stvari poprave, što će se prirodno i dogoditi, otkrićete da ne samo da ste uspeli da sačuvate svoje odnose, nego ste ih još i učvrstili.

U ovo vreme su zdravlje i unutrašnji razvoj daleko od idealnog zahvaljujući negativnim energijama koje vladaju vašom okolinom. Nikakvim trikovima ne možete zaustaviti proces PROPADANJA Jedino će vreme učiniti svoje. Negujte pažljivo svoj um i svoje telo. Potražite mudrost u prihvatanju stvari onakvih kakve jesu.


Donji trigram, KUN, pokornost, pokorava se nepokretnosti gornjeg trigrama, GEN. Kada se PROPADANJE dobije bez pokretnih linija, ono označava situaciju koja ne pruža mnogo nade. Ništa nije pod kontrolom, a vaši interesi se ne uzimaju u ozbiljno razmatranje. Obnovite i učvrstite svoj položaj čineći dobro drugima. Ako postoji izlaz, on leži u pokornosti.


Pokretne linije

Linija na vrhu:

Sile PROPADANJA su izgubile moć. Osobama sa valjanom vizijom snaga će se povratiti, i oni će zadobiti podršku. Nedolične osobe će biti poražene sopstvenim zlom, jer kada ga ne podržava moć, zlo samo sebe uništava.

Peta linija:

Jedna inferiorna situacija se menja na bolje. Zaraćene strane mogu se ujediniti i kroz saradnju raditi za opšte dobro. Otvara se mogućnost uspeha.

Četvrta linija:

Izloženi ste opasnosti. Nesreća se približava a vi je ne možete zaustaviti. Bez prethodnog upozorenja našli ste se na pragu poraza.

Treća linija:

Okolnosti su vas dovele u situaciju gde morate da sarađujete sa nedoličnim osobama. Ako uspete da, bez obzira na sve, održite čvrstu povezanost sa uzvišenim silama, izbeći ćete PROPADANJE i osloboditi se grešaka zbog kojih biste se kasnije kajali.

Druga linija:

Vreme zahteva najveću opreznost. Našli ste se u jednoj kompromisnoj situaciji bez saveznika. Prilagodite se prilikama najbolje što možete. Nemojte terati po svome jer bićete duboko povređeni.

Linija na dnu:

Vaš položaj je poljuljan. Niski ljudi su su se ušunjali na mala vrata i stvorili uslove pogodne za PROPADANJE. Vreme nije naklonjeno poštenim ljudima. Jedino što možete da uradite jeste da strpljivo čekate.