18


Ispravljanje

Raspadanje
Gu

Predmet vašeg pitanja je u zapuštenom stanju. To može da bude neka urođena smetnja ili teškoća koja je iskrsla jer niste bili svesni potrebe da neprekidno kontrolišete i analizirate situaciju, vodeći računa o svakoj pojedinosti. Ne možete zanemariti, niti odbaciti kao nebitnu, ni najmanju pojedinost bilo koje situacije nad kojom želite da uspostavite i održite kontrolu. Sve stvari imaju svoje urođene slabe tačke, mesta gde propadaju i konačno se slamaju. Ovo je posebno vidljivo u ljudskim odnosima i delatnostima.

Sada stanite malo i razmislite. Izgleda da su vas problemi pritisli sa svih strana; stvari izmiču kontroli. A opet, heksagram ISPRAVLJANJE predviđa veliki uspeh. Kroz rad vam se pruža mogućnost da potpuno eliminišete posledice ranije ravnodušnosti koja je prouzrokovala sadašnju neprijatnu situaciju. Radite svom snagom. Vi vidite probleme jasno. Vreme je izuzetno povoljno za ispravljanje stvari. Nemojte se plašiti da preduzmete energičnu akciju. Spoljašnje snage ne utiču na okolnosti. Vaš prethodni stav prouzrokovao je štetu i zato ste jedino vi sposobni da je ISPRAVITE.

Pre nego što preduzmete akciju, važno je razmotriti kojim putem ste došli do ovakvog stanja. Jedino ukoliko stvarima pristupite inteligentno i promišljeno, možete biti sigurni u ispravnost svoje akcije. Pažljivo razmislite o svemu. Kineski originalni tekst preporučuje tri dana razmišljanja pre nego što se učini korak, ali vi ćete, već prema prirodi svog cilja, oceniti kada treba da počnete sa delanjem. Ispravne akcije sada treba da su pre konstruktivne nego destruktivne, jer se tako gradi temelj kontinuiranog napredovanja ka dobru. Nije vreme za radikalne reforme. Radije potražite, i to odmah, područje konstruktivne akcije i pozitivnog mišljenja. Budite energični pošto pronađete svoj put. Nemojte, zbog straha pred veličinom zadatka, dozvoliti da vas uspava inercija. Pošto se otklone problemi, razviće se nova energija. Takođe zapamtite da morate stvari držati čvrsto u svojim rukama, jednom kada se promena već ostvari. Nemojte ponovo upasti u samozadovoljno uljuljkivanje. Vaši bi se problemi mogli lako povratiti.


Heksagram u statičnom obliku ukazuje na potrebu za promenom odnosa prema čitavoj okolini. Planina u trigramu GEN, nepokretnost, nalegla je svom težinom na SUN, trigram nežnih učinaka, i onesposobila ga. Suviše ste elemenata u svom životu zanemarili, zapustili i umrtvili. Ne možete se nadati da ćete zauzdati svoju sudbinu ukoliko nemate autoritet i kontrolu nad svakodnevnim situacijama. Vaša šansa leži u jednom nepokolebljivom, energičnom i savesnom stavu.


Pokretne linije

Linija na vrhu:

Postoji mogućnost da se čitava situacija prevaziđe. Ne morate ulaziti u detalje specifičnih društvenih problema. Umesto toga se usredsredite na univerzalne ciljeve i lični, odnosno, duhovni razvoj. Oprez: nadmeno, ili pak snishodljivo posmatranje sveta, svakako će poremetiti vaš razvoj, zato vodite računa o tome!

Peta linija:

U položaju ste da preuzmete odgovornost za jednu dugo priželjkivanu reformu. Učinite to. Vaša okolina će podržati vaše napore i bićete nagrađeni i slavljeni.

Četvrta linija:

Situacija je već neko vreme više nego neskladna, ali se stanje razdora i neslaganja toleriše. Pod ovakvim okolnostima će stvari nastaviti da propadaju.

Treća linija:

Vi previše žurite da ispravite greške iz prošlosti i poletno zakoračite u budućnost. Vaše akcije biće brzoplete i ljudi će vas smatrati neuviđavnim, ali na kraju nećete ispaštati zbog toga.

Druga linija:

Postali ste svesni ranijih grešaka koje treba ispraviti. Od sada pa nadalje morate napredovati s velikom pažnjom i osetljivošću, pošto bi promene u vašem životu mogle da povrede one koji su vam dragi.

Linija na dnu:

Da bi izbegli propadanje, neophodno je da izmenite neku tradicionalnu i okoštalu strukturu koja vrši jak uticaj na vaš život. Možda osećate da bi takav preobražaj bio previše korenit. Tačno je da ovakva vrsta promene nije bezopasna, ali ako budete oprezni, čeka vas uspeh i nagrada.